followers

Selasa, 8 Oktober 2013

DURIAN MILLE CREPE


sekali pandang tentu anda kata ia adalah kekkan... tapi sebenarnya ia adalah dari sejenis crepe... saya hias dia jadikan rupa sebiji kek.. dah rupanya cantik rasanya tentulah sememangnya sedap... membuat durian mille crepe ni bukanlah sesuatu yang mudah. anda perlu membuat sekeping demi sekeping sehingga aduan habis barulah dapat hasilnya tinggi seperti kek. bagi yang ingin mencuba di bawah ni saya sediakan resepinya sekali untuk anda cuba. 
kalau anda rasa x yakin membuatnya atau x cukup masa...anda bolehlah menempah dengan saya.. cepat.. sementara stok durian masih ada..


DURIAN MILLE CREPE

Bahan2..

500 gm susu segar
6 sdb F&N aiskrim soda
4 sdb gula kastor
4 biji telur
1 sdk esen durian * akak guna esen vanila
60 gm butter - cairkan
1 sdk pewarna kuning
270 gm tepung gandum - ayakkan
1/2 st garam * akak letak

Cara2nya..

1. Dalam mangkuk, satukan semua bahan2 kecuali tepung gandum, pukul sehingga adunan sebati dan gula larut.

2. Masukkan tepung dan pukul sehingga tepung sebati, nak guna 'blender' juga boleh.

3. Tapiskan adunan dan biarkan adunan berehat selama 30 - 40 minit.

4. Panaskan kuali kalis melekat, sapu minyak sedikit, letak 'ring cake' bersaiz 7 inci dan tuang 1 senduk sederhana ke dalam 'ring cake' tersebut, ratakan. (**akak x buat cara ni.., akak terus masuk dalam kuali non stick) Tidak perlu diterbalikkan. Angkat sesudah masak. Masak sehingga adunan habis.

5. Teruskan dengan pilihan anda, sama ada untuk sebijik kek atau seperti ketayap.

6. Sapu adunan durian cheese (resepi dibawah) pada setiap lapisan 'crepe' (jika untuk sebiji kek). Begitu juga dengan lapisan yang lain diakhiri dengan sapuan durian cheese pada keseluruhan 'crepe'.

7. Sejukkan 'durian mille crepe' sehingga adunan keras baru dihias mengikut kreativiti masing-masing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan